הפצות לינוקס

לינוקס למעשה זו מערכת ליבה ( kernel ) שעל בסיס זה פיתחו גירסאות שונות שנקראות "הפצות"  ( "distribution or "distro  ) .   אנסה לפרט .
על גבי אותה ליבה ( kernel ) פותחו הפצות כמו Debian , Red Hat , Suse ( יש עוד כמה אולם אלה הן המובילות ) שמהוות בסיס להפצות רבות .
כפי שכבר ציינתי בפוסטים קודמים , לינוקס היא מערכת קוד פתוח שכל אחד יכול לפתח למעשה "הפצה" משלו. אחת הדוגמאות היא Arch , הרעיון כאן היא התקנה בסיסית בלבד כשהמשתמש מחליט מה הוא רוצה להתקין .

יש גם מערכות לינוקס בתשלום ...  משלמים על התמיכה לא על מערכת ההפעלה בשונה ממיקרוסופט . השוני כאן הוא שמדובר על מערכות הפעלה בעיקר לשרתים ....  לא הביתיים .
הנה מספר דוגמאות ,

הפצות לתחנות עבודה \ מחשבים ביתיים :

Ubuntu (תרגום משפת זולו -אנושיות )   - אחת ההפצות הנפוצות היום .
מפותחת היום ע"י קבוצה בשם Canonical הכוללת הפצות למחשבים ביתיים ולשרתים .
Ubuntu למעשה מבוססת Debian , נחשבת יציבה , יש תמיכה טובה , תאימות גבוהה , כשמתקינים את הגירסה הביתית מותקנים כחבילה לא מעט יישומים ולמעשה ניתן פשוט להתחיל לעבוד ישר מהקופסא .
מתאימה למשתמשים מתחילים ומתקדמים  .

Mint - הפצה המבוססת על Ubuntu , כבר היום אחת ההפצות הכי עדכניות ומעוצבות שיש. יש את יתרונות ה Ubuntu, עדכני ומודרני במראה .  מתאים מאד למשתמשים מתחילים שעוברים מסביבת Windows . 

Fedora  - פרוייקט Fedora ממומן ע"י Red Hat ומשמש מעין גירסת טסטים למערכות של Red Hat המיועדות לאיגונים . Fedora מערכת הפעלה יציבה ומיועדת בעיקר למשתמשים קצת יותר מתקדמים או למפתחים .

OpenSuse - למעשה הגירסה הביתית של SUSE נחשבת למערכת הפעלה יציבה אך מתאימה פחות למתחילים .

Debian -  הפצה של לינוקס המורכבת מתוכנת קוד פתוח וחופשית, שפותחה על ידי פרויקט Debian , הוקם על ידי איאן מרדוק ב- 16 באוגוסט 1993.
Debian היא מערכת הפעלה חינמית (OS) למחשבים אישיים , למעשה קבוצת התוכניות והשירותים הבסיסיים הגורמים למחשב  לפעול. אחרי התקנה שהיא בסיסית למדי יצטרך המשתמש להתקין את שאר היישומים בהם ירצה להשתמש . זו מערכת יציבה מאד ולא סתם על גביה פותחו ההפצות המאד פופולריות  המבוססות עליה ( Ubuntu , Mint , Pop!_OS וכו' ) . לא מומלצת למשתמש מתחיל .

Pop!_OS  - הפצה מבוססת Ubuntu פותחה למעשה ע"י  System76 חברה המייצרת חומרה שמותאמת למערכות קוד פתוח . מתאימה מאד למשתמשים מתחילים !   

Manjaro - הפצה המבוססת Arch , פותחה בכדי לנצל את היתרונות שב Arch והתאמתן למשתמש מתחיל .
הפצה זו מתאימה מאד למשתמשים גיימרים .  מומלצת מאד למתחילים !!

הפצות לשרתים :

 (Red Hat Enertprise ( RHEL - הפצה שמיועדת לשרתים בהדגשה על מתן שירותי רשת כמו , וירטואליזציה , שרתי קבצים , שרתי LDAP , שרתי דואר , שרתי מדפסות ,פלטפורמה לפיתוח ,שרת מסדי נתונים ( DataBase ) ועוד .
Red Hat - נחשבת לחברה ותיקה ומבוססת הגובה תשלום על השירותים הניתנים על גבי מערכת ההפעלה הזו , לא על המערכת עצמה . איך זה מתיישבת עם עניין הקוד הפתוח ?
קיימת גירסה שהיא למעשה העתק מלא לשרת ה RHEL ששמה CentOS .

CentOS - זהה לחלוטין לגירסה של RHEL והיא חינמית לחלוטין . הפצה זו המבוססת כאמור על Red Hat
משתמשים בה בהרבה אירגונים שלא נזקקים לתמיכה כמו ב Red Hat בתשלום אלא מסתפקים בתמיכה הכללית בקהילת הלינוקס ( ויש הרבה תמיכה ומידע ברשת ) .

SUSE  -  חברת תוכנה גרמנית רב-לאומית המפתחת ומוכרת מוצרי לינוקס ללקוחות עסקיים. החברה הוקמה בשנת 1992 והיא הייתה החברה הראשונה ששווקה לינוקס עבור הארגון.

Ubuntu Server - גירסת הפצה מיועדת לשרתים .  

אם כך מה ההבדל המשמעותי בין גירסאות שרתים לגירסאות למחשבים אישיים ?
* לרוב גירסת שרתים תגיע ללא ממשק GUI ( חלונאי ) רק CMD ( שורת פקודה )
* גירסאות שרתים לא יכללו את היישומים המותקנים מראש בהפצות למחשבים ביתיים בגלל היעדר
ה GUI
* גירסאות השרתים יכללו את התכונות והיישומים המיועדים לשירותים בהם ישתמשו באירגון .
ניתן לומר שהפצות למחשבים ביתיים והפצות לשרתים בבסיסן זהות מלבד ההבדלים שצויינו .
כלומר אין מניעה להתקין גירסת שרת על גבי מחשב אישי ....